martes, 29 de noviembre de 2011

Seguiment del cas

Una vegada donades les pautes al professorat, i mentre s’elabora el dossier per a deixar al centre d’activitats sobre habilitats socials, Durant aquesta setmana ens hem dedicat principalment a realitzar un seguiment del cas, tant en quant a les activitats desenvolupades dins l’aula, com en les reaccions que ha provocat el canvi de metodologia de treball a l’aula, com en les actituds que ha adoptat durant aquest temps l’alumna.

Per fer aquest seguiment s’han realitzat observacions dins l’aula i entrevistes amb el professorat implicat, que tot hem de dir, encara que no estan molt d’acord amb les pautes proposades, les han desenvolupat correctament.

Tot i així, de moment no s’ha aconseguit grans avenços en quan a la motivació i l’interès de l’alumna cap a la feina escolar.

Per aquest motiu es va programar una reunió amb els pares per tornar a donar-les pautes sobre com haurien d’actuar amb la nena, quins ajuts poden trobar a la nostra illa per tal d’ajudar a la seva filla a treure el màxim profit a les seves capacitats.

En aquest sentit se’ls va derivar cap a l’associació d’altes capacitats i talents d’Eivissa i Formentera: ACTEF , on podran trobar més ajuda en quant a l’educació de la nena, a l’hora que els servirà per poder relacionar-se amb altres pares i mares amb els quals poden compartir experiències, pors i angoixes.

Comentar que aquest seguiment es continuarà fent durant el curs, per tal de modificar aquelles actuacions susceptibles de millora.

Us anirem informant!

sábado, 19 de noviembre de 2011

EL PAPER DEL PROFESSORAT

Un dels aspectes més importants per a l'exit de la nostra proposta es basa en destacat aquelles conductes i actituds del professorat que poden propiciar una resposta més adequada a l'alumnat amb altes capacitats intel·lectuals.
Durant aquesta setmana, a més a més de fer les propostes metodològiques esmentades anteriorment, ens vam reuinr amb l'equip docent per fer-los conscients dels rols que s'havien d'adoptar si voliem aconseguir els màxims resultats.
Així les nostres proposets van ser:


  • Crear un clima d'aula que promogui l'autoestima i confiança en si mateix.

  • Recolzar el pensament divergent, propiciant la curiositat i la creativitat, estimulant la intuïció, respectant l'inusual i fantàstic, tolerant els errors, animant al desenvolupament de les ideespròpies, etc.

  • Transmetre entusiasme i evitar conductes de tipus autoritari.

  • Planificar de forma diferenciada en funció de les necessitats de cadascun dels seus alumnes i alumnes, modificant la programació per adaptar-se als interessos de cada alumne i alumna.

  • Estar obert a les idees i propostes del seu alumnat i fer-ho partícip, en la mesura del possible, en la presa de decisions.

  • Permetre l'autonomia en l'alumnat d'altes capacitats intel·lectuals i l'ús del seu propi estil de treball.Així mateix és essencial la col·laboració

TALLERS D'ENTRENAMENT COGNITIU-CREATIU-SOCIAL

Partint de la idea que la intel·ligència consta de molts factors, varem seleccionar set d'ells per començar a dissenyar les activitats proposades als racons esmentats anteriorment.
Cada activitat proposada pretén desenvolupar i estimular amb major intensitat un d'aquests factors,sense oblidar, per descomptat, l'estreta interrelació existent entre ells.
Els factors objecte d'estimulació i desenvolupament triats van ser:
1. Raonament lògic.
2. Raonament verbal.
3. Raonament matemàtic.
4. Memòria
5. Atenció-Percepció.
6. Creativitat.
7. Habilitats socials.



Adoptant mesures

RACONS LÚDICS
A l'aula es comptarà amb un banc d'activitats de reserva i recursos complementaris, on els alumnes en general, i la nostra nena en particular, comptaran amb materials tals com jocs creatius, manipulatius, d'investigació, de lògica etc, així com d'un fons bibliogràfic de consulta i d'activitat.
El fet que a aquests materials puguin accedir tots els alumnes de l'aula, afavorirà també que els alumnes amb més capacitats puguin actuar com a alumnes tutors, traballant tranversalment les habilitats socials..

jueves, 10 de noviembre de 2011

Petits Avanços

Aquest setmana hem començat a posar en marxa tant les orientacions en quant a la proposta metodològica més adient per treballar amb l’alumna, com les activitats específiques d’habilitats socials.
L’equip educatiu, dirigit pel tutor i orientat tant per la meva tutora com per jo mateixa, hem començat a habilitar un espai dedicat a l’ampliació de coneixements com a proposta d’ampliació curricular.
Aquest espai, que serà intercicle, s’ubicarà a un aula contigua a l’aula on es troba l’alumna i disposarà d’uns materials específics referits a les unitats didàctiques que s’està tractant en el moment concret a cadascuna de les àrees.
A més a més, seguint les propostes metodològiques esmentades amb anterioritat, s’ha procedit a elaborar una WebQuest per a tractar el següent tema de l’àrea de Medi, potenciant així una metodologia més investigativa i que, a més a més afavoreixen el treball en grup, abordant, a l’hora, el tema de les habilitats socials que ha de desplegar la nostra nena per tenir èxit en el treball grupal.
Paral·lelament, i en coordinació amb el tutor, s’han començat a realitzar, en les hores dedicades a “Tutoria” activitats especifiques del programa decideix. Tot i que la nostra proposta és fer al manco una activitat d’aquest tipus a la setmana, el tutor va considerar que a la seva aula hi ha altres problemàtiques que han de ser tractades en aquestes hores de tutoria, per la qual cosa, en principi es va acordar dedicar-li dues sessions mensuals, revisant aquesta temporalització depenent dels resultats obtinguts.

viernes, 4 de noviembre de 2011

Classificació de les Habilitats Socials


martes, 1 de noviembre de 2011

Programa Decideix

Decideix és el programa que hem decidit fer servir a les nostres activitats especiífiques que realizarem a les hores de tutoria per tal de treballar les habilitats socials de tots els alumnes en general, i de la nostra nena, en particular.
Decideix és un programa per als cursos de primària, adreçat a la solució de problemes mitjançant el desenvolupament de les habilitats socials i cognitives..
Pretén entrenar l’alumnat per saber buscar les solucions adequades als seus problemes, sobretot als problemes interpersonals, amb altres nens i nenes, amb els seus pares amb els adults.
A més a més, un altre objectiu que pretén el programa és millorar la intel·ligència intrapersonal i interpersonal dels nens i nenes i en conseqüència , prevenir i servir de teràpia per als problemes personals i socials.

Decideix I pensat per a 2n, 3r i 4t està estructurat en 19 lliçons, on en cada una d’elles hi ha l’explicació del que es treballarà, els objectius que es pretenen aconseguir, els materials necessaris i els “jocs” a treballar amb els vostres alumnes. En cada lliçó es treballen els diferents pensaments que us hem comentat abans: alternatiu, conseqüencial, causal...
http://www.xtec.es/innovacio/convivencia/pdf/decideix/decideix1.pdf

Està El volum Decideix II que està pensat per a 5è i 6è està estructurat en 20 lliçons on també es treballen els objectius esmentats amb anterioritat.
http://www.xtec.es/innovacio/convivencia/pdf/decideix/decideix2.pdf