Objectiu:
Durant el meu període de pràctiques al l’EOEP d’Eivissa he intentat donar resposta a les necessitats educatives que presenta una alumna que va ser diagnosticada d’altes capacitats, una nena que, encara que presenta una elevada capacitat cognitiva, mostra, també, molts de problemes en les habilitats socials.
Procés:
Per poder donar la millor resposta al cas, el primer que es va fer va ser observar a l’alumna, la qual ja es coneixia del Pràcticum anterior, i com es relacionava amb el nou equip educatiu amb el que havia de treballar aquest, els seu darrer cicle a l’escola.
Una vegada observada l’alumna i la metodologia de treball que es desenvolupava pels diferents professionals que intervenien en el cicle, es va realitzar un treball d’investigació que tenia com a objectius principals:
- Elaborar un dossier d’activitats específiques per treballar les habilitats socials amb tot el grup en general i amb la nostra alumna en particular.
- Realitzar les propostes més adients en quant al canvi de metodologia educativa, de tal forma que s’afavorís i potenciés al màxim les habilitats i capacitats de la nostra nena.
A mesura que la investigació anava donant resultats, es van anar fent reunions amb l’equip docent per fer les propostes que es consideraven més adients.
Però en aquest procés ens vam trobar amb una gran dificultats, aquesta va ser l’actitud del mestre tutor que va ser molt reticent a realitzar els canvis proposats. Per la qual cosa:
Conclusió:
Tot i que el procés s’ha realitzat correctament, des del meu punt de vista i des del de la meva tutora de pràctiques, els resultats no han estat exactament els que esperàvem.
Si ben és cert que s’ha elaborat el dossier que havíem previst fer i que s’ha fet una recerca de les metodologies més afavoridores per aconseguir el màxim profit d’aquests alumnes, les nostres propostes han caigut “en saco roto” però la qual cosa acabo les meves pràctiques amb un sabor de boca una mica estrany. Pensant que no ho hem fet tan bé com podríem haver-lo fet.
Què aprés en la meva intervenció?
Que encara que s’han complit el objectius prevists, els resultats no han estat els més adequats.
Que el consens i la implicació de tota la comunitat educativa és imprescindible per aconseguir els màxims resultats.
Que escola, pares i alumnes han de ser tot un conjunt cohesionat que mirin cap al mateix horitzó.
Però que de vegades la figura del psipedagog, encara que faci les seves funcions, no és tot lo valorada que hauria de ser i es troba amb dificultats amb les quals ja no pot lluitar.
sábado, 17 de diciembre de 2011
CONCLUSIONS FINALS BLOG
sábado, 10 de diciembre de 2011
Conclusions DAFO
Una vegada fet l’anàlisi DAFO de les meves practiques arribo a les següents conclusions.
En quant a les debilitats i amenaces:
Hi ha factors amb els quals no es poden lluitar, com per exemple les elevades ràtios i l’estat de les instal·lacions del centre o el fet que la meva tutora de pràctiques hagi estat de baixa, la qual cosa va condicionar els nostres contactes.
Però hi ha altres aspectes que hauríem de intentar canviar per poder millorar la consecució dels objectius programats i treballar veritablement per competències, una metodologia més integradora en tots els sentits.
En aquest sentit hauríem d’intentar reduir la burocràcia de forma que deixés més temps lliure als mestres per poder desenvolupar feines de coordinació, imprescindibles per a fer una metodologia de treball veritable competencial.
L’equip de suport hauria de treballar en l’elaboració de recursos per poder atendre la diversitat de l’alumnat, creant els racons multidisciplinars dins les aules.
La manca d’espais a les aules es podria solvatar modificant la distribució dels alumnes dins l’aula, a més a més, es podria aprofitar la implicació de l’apima per poder desenvolupar aquelles activitats extraescolars que han deixat d’estar ofertades per l’ajuntament per falta de sous.
En quant a les oportunitats i fortaleses:
S’hauria de aprofitar més l’entorn en el que està ubicat l’escola i la bona relació amb altres escoles del municipi per poder desenvolupar activitats conjuntes.
L’estabilitat del claustre, el bon clima de treball i la implicació de l’equip de suport és un altre dels factors on s’hauria de basar el canvi metodològic de forma que es puguin convertir les debilitats en petits obstacles a superar amb l’ajut de tothom.
El fet que hi hagi a l’illa d’Eivissa una associació dedicada a les persones amb altes capacitats i talentoses, també pot aprofitar-se per ajudar-nos a superar els obstacles amb que ens anem trobant al llarg de la nostra trajectòria educativa amb l’alumna en qüestió. Ells ens podran ajudar a guiar i orientar el procés educatiu amb la nena i, amb la ajuda i dupot del tot el professorat, poder desenvolupar al màxim totes les seves capacitats cognitives i habilitats socials.
Resum explicatiu sobre eina DAFO
L'Anàlisi DAFO o Anàlisi FODA és una metodologia d'estudi , una ferramenta que ens permet analitzar amb profunditat els entorns o contexts en que es produeix una intervenció educativa.
Aquesta eina d’anàlisi va ser creada a principis de la dècada dels setanta i va produir una revolució en el camp de l'estratègia empresarial, naixia del mon laboral, més concretament empresarial, que es trobava amb la necessitat de fer una anàlisi profund de la situació competitiva d'una empresa dins del seu mercat i de les característiques internes de la mateixa, a l'efecte de determinar les seves Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats.
En aquesta metodologia analítica dels contextos, les debilitats i fortaleses són internes essent les amenaces i oportunitats intrínseques a l'entorn.
Aquesta eina d’anàlisi ens permet reorientar les nostres intervencions educatives, basant aquesta intervenció en les oportunitats que ens dóna l’entorn i recolzant-nos en les fortaleses, per aconseguí minvar les debilitats i amenaces a les que es troba exposat.
martes, 6 de diciembre de 2011
Extreim conclusions
Reprenent el tema de l’anàlisi del procés d'intervenció puc afirmar que, tot i que per la nostra part s'han aconseguit assolit tots els objectius que ens havíem proposat, els sabor de boca que se’ns queda, després d’aquests mesos d’intervenció, és una mica agredolç.
Si ben és cert que durant aquest temps s’han elaborat, desenvolupat i aconseguit finalitzar amb èxit les actuacions programades a principi del pràcticum, també és cert que la baixa implicació del professorat i, sobretot, del mestre tutor, a condicionat molt els resultats positius que es pretenien amb la nostra actuació.
Finalitzant ja el meu període de pràctiques he pogut comprovar en la meva pell el sentiment de frustració al qual s’enfronten moltes vegades aquests professionals de l’educació, en veure que, desprès d’hores de dedicació i feina, tot el fruit del seu treball cau en “saco roto” ja que les pautes, activitats, consells... no es duen a terme.
Què se li va a fer, així és la vida i així el treball del psicopedagog a les escoles, de vegades se’ls demana molt i quan ells responen, no es tenen en compte les seves orientacions!
De veritat que sento acabar amb aquest sabor de boca el meu darrer any de llicenciatura.
martes, 29 de noviembre de 2011
Seguiment del cas
Una vegada donades les pautes al professorat, i mentre s’elabora el dossier per a deixar al centre d’activitats sobre habilitats socials, Durant aquesta setmana ens hem dedicat principalment a realitzar un seguiment del cas, tant en quant a les activitats desenvolupades dins l’aula, com en les reaccions que ha provocat el canvi de metodologia de treball a l’aula, com en les actituds que ha adoptat durant aquest temps l’alumna.
Per fer aquest seguiment s’han realitzat observacions dins l’aula i entrevistes amb el professorat implicat, que tot hem de dir, encara que no estan molt d’acord amb les pautes proposades, les han desenvolupat correctament.
Tot i així, de moment no s’ha aconseguit grans avenços en quan a la motivació i l’interès de l’alumna cap a la feina escolar.
Per aquest motiu es va programar una reunió amb els pares per tornar a donar-les pautes sobre com haurien d’actuar amb la nena, quins ajuts poden trobar a la nostra illa per tal d’ajudar a la seva filla a treure el màxim profit a les seves capacitats.
En aquest sentit se’ls va derivar cap a l’associació d’altes capacitats i talents d’Eivissa i Formentera: ACTEF , on podran trobar més ajuda en quant a l’educació de la nena, a l’hora que els servirà per poder relacionar-se amb altres pares i mares amb els quals poden compartir experiències, pors i angoixes.
Comentar que aquest seguiment es continuarà fent durant el curs, per tal de modificar aquelles actuacions susceptibles de millora.
Us anirem informant!
sábado, 19 de noviembre de 2011
EL PAPER DEL PROFESSORAT
Un dels aspectes més importants per a l'exit de la nostra proposta es basa en destacat aquelles conductes i actituds del professorat que poden propiciar una resposta més adequada a l'alumnat amb altes capacitats intel·lectuals.
Durant aquesta setmana, a més a més de fer les propostes metodològiques esmentades anteriorment, ens vam reuinr amb l'equip docent per fer-los conscients dels rols que s'havien d'adoptar si voliem aconseguir els màxims resultats.
Així les nostres proposets van ser:
- Crear un clima d'aula que promogui l'autoestima i confiança en si mateix.
- Recolzar el pensament divergent, propiciant la curiositat i la creativitat, estimulant la intuïció, respectant l'inusual i fantàstic, tolerant els errors, animant al desenvolupament de les ideespròpies, etc.
- Transmetre entusiasme i evitar conductes de tipus autoritari.
- Planificar de forma diferenciada en funció de les necessitats de cadascun dels seus alumnes i alumnes, modificant la programació per adaptar-se als interessos de cada alumne i alumna.
- Estar obert a les idees i propostes del seu alumnat i fer-ho partícip, en la mesura del possible, en la presa de decisions.
- Permetre l'autonomia en l'alumnat d'altes capacitats intel·lectuals i l'ús del seu propi estil de treball.Així mateix és essencial la col·laboració
TALLERS D'ENTRENAMENT COGNITIU-CREATIU-SOCIAL
Cada activitat proposada pretén desenvolupar i estimular amb major intensitat un d'aquests factors,sense oblidar, per descomptat, l'estreta interrelació existent entre ells.
Els factors objecte d'estimulació i desenvolupament triats van ser:
1. Raonament lògic.
2. Raonament verbal.
3. Raonament matemàtic.
4. Memòria
5. Atenció-Percepció.
6. Creativitat.
7. Habilitats socials.

Adoptant mesures
RACONS LÚDICS
A l'aula es comptarà amb un banc d'activitats de reserva i recursos complementaris, on els alumnes en general, i la nostra nena en particular, comptaran amb materials tals com jocs creatius, manipulatius, d'investigació, de lògica etc, així com d'un fons bibliogràfic de consulta i d'activitat.
El fet que a aquests materials puguin accedir tots els alumnes de l'aula, afavorirà també que els alumnes amb més capacitats puguin actuar com a alumnes tutors, traballant tranversalment les habilitats socials..
jueves, 10 de noviembre de 2011
Petits Avanços
Aquest setmana hem començat a posar en marxa tant les orientacions en quant a la proposta metodològica més adient per treballar amb l’alumna, com les activitats específiques d’habilitats socials.
L’equip educatiu, dirigit pel tutor i orientat tant per la meva tutora com per jo mateixa, hem començat a habilitar un espai dedicat a l’ampliació de coneixements com a proposta d’ampliació curricular.
Aquest espai, que serà intercicle, s’ubicarà a un aula contigua a l’aula on es troba l’alumna i disposarà d’uns materials específics referits a les unitats didàctiques que s’està tractant en el moment concret a cadascuna de les àrees.
A més a més, seguint les propostes metodològiques esmentades amb anterioritat, s’ha procedit a elaborar una WebQuest per a tractar el següent tema de l’àrea de Medi, potenciant així una metodologia més investigativa i que, a més a més afavoreixen el treball en grup, abordant, a l’hora, el tema de les habilitats socials que ha de desplegar la nostra nena per tenir èxit en el treball grupal.
Paral·lelament, i en coordinació amb el tutor, s’han començat a realitzar, en les hores dedicades a “Tutoria” activitats especifiques del programa decideix. Tot i que la nostra proposta és fer al manco una activitat d’aquest tipus a la setmana, el tutor va considerar que a la seva aula hi ha altres problemàtiques que han de ser tractades en aquestes hores de tutoria, per la qual cosa, en principi es va acordar dedicar-li dues sessions mensuals, revisant aquesta temporalització depenent dels resultats obtinguts.
viernes, 4 de noviembre de 2011
martes, 1 de noviembre de 2011
Programa Decideix
Decideix és el programa que hem decidit fer servir a les nostres activitats especiífiques que realizarem a les hores de tutoria per tal de treballar les habilitats socials de tots els alumnes en general, i de la nostra nena, en particular.
Decideix és un programa per als cursos de primària, adreçat a la solució de problemes mitjançant el desenvolupament de les habilitats socials i cognitives..
Pretén entrenar l’alumnat per saber buscar les solucions adequades als seus problemes, sobretot als problemes interpersonals, amb altres nens i nenes, amb els seus pares amb els adults.
A més a més, un altre objectiu que pretén el programa és millorar la intel·ligència intrapersonal i interpersonal dels nens i nenes i en conseqüència , prevenir i servir de teràpia per als problemes personals i socials.
Decideix I pensat per a 2n, 3r i 4t està estructurat en 19 lliçons, on en cada una d’elles hi ha l’explicació del que es treballarà, els objectius que es pretenen aconseguir, els materials necessaris i els “jocs” a treballar amb els vostres alumnes. En cada lliçó es treballen els diferents pensaments que us hem comentat abans: alternatiu, conseqüencial, causal...
http://www.xtec.es/innovacio/convivencia/pdf/decideix/decideix1.pdf
Està El volum Decideix II que està pensat per a 5è i 6è està estructurat en 20 lliçons on també es treballen els objectius esmentats amb anterioritat.
http://www.xtec.es/innovacio/convivencia/pdf/decideix/decideix2.pdf
domingo, 30 de octubre de 2011
Enfocament psicoeducatiu–social.
Un dels programes a treballar amb els alumnes d'altes capacitats és el elaborat per Vázquez i González en l'actualitat, que assumeix un enfocament psicoeducatiu–social.
A través d’ell es pretén equilibrar el plànol del sentiment amb el de la raó.
En general, es persegueixen com a principals objectius:
- Afavorir el desenvolupament d'estratègies intel•lectuals aplicades al raonament lògic–matemàtic
- Incentivar l'aprenentatge autònom desenvolupant la curiositat natural i afavorint el gust per la investigació
- Desenvolupar un pensament creatiu
- Potenciar la motricitat fina i gruixuda a partir de treballs manuals, expressió corporal i treballs creatius.
- Afavorir l'ús i la pràctica d'altres llengües
- I generar actituds i conductes concordes a diferents moments de la vida.
Amb tot això, el programa es divideix en diferents blocs a treballar en cadascuna de les sessions. Així, el bloc I seria el de Temes de treball; el bloc II, Entrenament cognitiu; el bloc III, Creativitat,
maduresa i habilitats socials; i el bloc IV Altres llengües.
Cada sessió pot portar d'una a dues hores, i l'organització de les mateixes és la següent:
- Entrenament cognitiu: jocs lògic–matemàtics que potenciïn i desenvolupin diferents
habilitats intel•lectuals. - Tema de treball: tema a tractar, amb mitjans diversos i utilitzant diferents llengües, bé siguin lectures variades de llibres o articles, lectura del periòdic, vídeos... Suscitar no solament conèixer un tema, sinó establir relacions amb el que se sap i promoure reflexions i
intercanvi d'opinions. - Creativitat: presentació de treballs originals, tallers creatius, etc. que ajudin a
assimilar continguts, a sorprendre's de les seves capacitats, interessos… Potenciar la creativitat és un aspecte crucial en aquest programa. Per aquest motiu, es parteix del potencial intel•lectual del nen per donar al seu aprenentatge un enfocament nou i original. Es pretén desenvolupar la creativitat des de tots els seus àmbits: l'artístic, narratiu…
En aquest dins l'aula les metodologies més apropiades són les que assegurin el treball autònom, el domini d’habilitats per aprendre a aprendre, l’experimentació, en la resolució creativa de problemes, el domini progressiu de mètodes d’investigació propis de cadascuna de les disciplines. Essent especialment interessants les metodologies de treball per projectes, estudi independent, simulació de successos, tutoria entre iguals, etc…

http://www.csi-csif.es/andalucia/modules/mod_ense/revista/pdf/Numero_15/FRANCISCA_MARTINEZ_2.pdf
LES HABILITATS SOCIALS
Les habilitats socials són conductes que faciliten la relació interpersonal de forma no agressiva ni inhibida sinó assertiva. Aquestes conductes hàbils requereixen, prèviament, unes capacitats cognitives, com per exemple tenir pensamentalternatiu, conseqüencial i sobretot de perspectiva, que significa saber-se posar en el lloc d’un altre. Igualment, l’habilitat social implica control de les pròpies emocions i algun entrenament de la motricitat. Però, ineludiblement, les veritables habilitats socials requereixen una maduresa moral corresponent a l’edat de cadascú. Sense aquesta maduresa moral, les habilitats es converteixen en manipulació i cinisme.
Les habilitats socials s’aprenen per observació de models i per la tècnica d’assaig i error.
Exemples d'habilitats socials: posar exemples d’habilitats socials és esmentar qualsevol conducta hàbil de comunicació interpersonal. Per exemple, saber escoltar (hi ha gent que sent però no escolta), saber demanar un favor (hi ha persones que tenen por de demanar-lo i n’hi ha que l'exigeixen), saber elogiar el que està ben fet, saber disculpar-se per alguna cosa mal feta (hi ha gent que no es disculpa, per timidesa; n’hi ha que no es disculpa per orgull; n’hi ha que es disculpa agressivament i provoca una nova discussió), saber dir que “no”, saber presentar una queixa i saber rebre-la, saber mostrar desacord (hi ha qui no està d’acord amb una crítica a un altre, però calla i riu; hi ha qui no està d’acord amb l’aspecte d’un altre i li diu que està elegantíssim per riure-se’n al darrere), saber negociar o posar-se d’acord amb qui s’estava en desacord (és l’habilitat social reina, la més difícil), saber expressar els sentiments propis, saber fer front a la por, o al ridícul, o al fracàs.És a dir, tenir habilitats socials és ser persona, és relacionar-se bé amb els altres, és ser assertiu i autèntic. Ni menys ni més.
MANUEL SEGURA
sábado, 22 de octubre de 2011
Habilitats socials.
Iniciant la recerca d'articles i activitats per desenvolupar les habilitatas socials dins les aules, he trobat un article i un blog que voldria compratir amb vosaltres per considerar-los molt interessants.
http://www.cepgranada.org/~jmedina/articulos/n7_07/n7_07_146.pdf
http://habilidadessocialesprimaria.blogspot.com/
miércoles, 19 de octubre de 2011
Primeres passes.
Arrel els comentaris que feia la nostra alumna en la passació de proves psicopedagògiques, on mostrava molt d’interès pels problemes lògic-matemàtics hem dissenyat una primera activitat...
Aprofitant les inquietuds de la nostra alumna, els seus interessos i amb l'objectiu d'estimular-la a ella i a la resta de companys, la primera mesura que vam prendre va ser plantejar l’activitat “el problema de la setmana”.
Consisteix a penjat al passadís de l’escola un problema on l’objectiu principal és fer als alumnes pensar, ensenyar-los a resoldre problemes de diferent tipus...
Així ells comptes amb una setmana per a llegir, pensar i posar la seva resposta a la bústia.
Setmanalment es penjarà la resposta correcta així com a la llista de “guanyadors”.
Sembla mentida, però aquesta activitat ha despertat molt d’interès tant en ella, com en la resta de la població escolar...
Per saber més us deixo els enllaços a dos dels llibres que estem fent servir per desenvolupar aquesta activitat “molt interessants”:
Investigant sobre ampliació curricular
Les activitats d'ampliació suposen un enriquiment de les programacions d'aula, mitjançant el qual s'obtenen diversos avantatges: tota la classe pot beneficiar-se de les adaptacions, els alumnes d'altes capacitats són atesos en el seu grup-classe, s'atenen les necessitats individuals dins de la dinàmica general.
En l'elaboració d'aquestes ampliacions el professorat ha de guiar-se per alguns principis bàsics recollits per la majoria dels autors que tracten el tema:
* Partir d'allò més ordinari per anar cap al major grau de diferenciació
* Evitar avançar continguts de cursos superiors.
* No incrementar en quantitat, no donar “més del mateix” sinó aprofundir, connectar, enriquir…
* Plantejar activitats més complexes ja sigui perquè impliquen major activitat cognitiva o per la seva aplicabilitat potenciar el pensament creatiu.
* Proposar activitats motivadores,atraients alternar de forma equilibrada els diferents tipus d'agrupaments: gran grup, petit grup i treball individual.
* Disposar de temps perquè l'alumnat pugui realitzar activitats de lliure elecció.
Per a més informació:
sábado, 15 de octubre de 2011
Iniciant el camí
Tal i com vam esmentar en la proposta feta, la primera fase del prcticum constitueix l’aproximació al cas.
Durant aquest període de temps, des de que vam començar el semestre fins ara, les actuacions realitzades principalment han ser les programades a la fase I
Hem acabat d’elaborar l’informe psicopedagògic de l’alumna i hem fet dues reunions de traspàs de informació, la primera d’elles amb els membres de l’equip de suport del centre, la segona, amb l’equip docent.
Es va convocar una reunió de traspàs de informació (EOEP-Pares), reunió a la qual, per motius de salut, la meva tutora de pràctiques, n’Àngels no va poder assistir. Així mateix es va fer l’esmentada reunió estant presents els pares, el tutor de l’alumna, la PT del centre i jo, com a representació de l’EOEP i com a persona que va realitzar l’avaluació psicopedagògica.
Durant aquest període de temps també es tenia previst realitzar les corresponents reunions de coordinació amb la tutora de pràctiques, però, com ja he comentat, aquestes no s’han pogut desenvolupar com caldria ja que es troba amb una baixa mèdica. Tot i això, durant aquest temps els contactes s’han mantingut via telefònica i via mail, no havent suposat cap dificultat per desenvolupar correctament la feina prevista.
A partir d’aquest moment començà el treball de investigació per assolir els objectius establerts.
Us anirem informant.
miércoles, 12 de octubre de 2011
Presentació del cas
Aquest bloc pretén ser un diari de on quedin reflectides totes les reflexions i actuacions fetes sobre el treball realitzat en les diferents sessions de la intervenció realitzada en aquest, el meu últim curs a la UOC.
Durant aquest període de temps intentaré no només donar a conèixer a la meva alumna, com és, què necessita i com evoluciona.... Sino a jo mateixa, que m’ensenya i com la meva actuació amb ella m’enriqueix professionalment.
Començaré explicant una mica el cas en el que centraré les meves pràctiques:
La nena en qüestió és una alumna que jo vaig tenir a la meva tutoria el curs passat, es tracta de una nena que, tal i com mostra la imatge que il•lustra aquest bloc (no així ha estat triada a l’atzar), va per la vida feliç, encara que no se’n adona d’allò que li envolta.
Es tracta d’una nena que sempre ha destacat per damunt de la resta de companys a nivell de coneixements però que presenta greus dificultats per interactuar amb els iguals.
El curs passat va ser derivada a l’EOEP d’Eivissa i, fruit de l’estudi fet, es va detectar que es tractava d’una alumna amb sobretodació intel•lectual amb un CIT de 170 segons el WICs-IV, se li van passar d’altres proves amb resultats similars.
Arrel dels resultats extrets de l’avaluació psicopedagogica realitzada al pràcticum I i de les observacions fetes a l’aula sobre el comportament i les interaccions de l’alumna en qüestió es va decidir, conjuntament amb la tutora de pràctiques, dedicar el pràcticum II a atendre educativament a l’alumna en una doble vessant.
• Per una banda es faria una investigació sobre les estratègies pedagògiques i organitzatives més adients per atendre-la dins l’aula de referència, i es treballaria amb la resta de professionals del centre el quant a l’orientació i elaboració del programa d’ampliació curricular que aquesta alumna necessita per tal de poder atendre les seves necessitats. Aquest programa es basaria en la posada en pràctica els coneixements adquirits a la investigació, l’objectiu es potenciant al màxim la integració de la nena.
• Per l’altra, donada la importància de les habitats socials en el desenvolupament de la persona i donats els pocs recursos amb els que compta el centre per atendre una problemàtica d’aquest tipus, la segona de les actuacions es centraria en la investigació, recerca i realització d’activitats per desenvolupar aquest aspecte dins l’aula, de forma que puguem dotar al professorat en general i al tutor en particular, d’activitats per treballar específicament aquest aspecte dins la seva aula.
Espero sincerament que en aquets diari quedi reflectit el treball fet i els resultats obtinguts.